JULIE VOET BELGISCH KAMPIOEN BIJ DE BELOFTEN

Gepubliceerd op 19 november 2023 om 21:58

Het BK veldlopen werd voor het eerst in november georganiseerd. Nadat het BK vele jaren in het Park van Laken werd gehouden, ging de titelstrijd nu door in Hulshout. 19 AVR-atleten kwamen aan de start.

Bij de miniemen meisjes geboren 2011 kwamen er al direct 3 atleten aan de start. Olivia Verbiest, Noor De Witte en Ilone Maes gaven het beste van zichzelf. Na een wedstrijd van 1600m ging het voor de podiumplaatsen tussen 3 atleten, waaronder Olivia. In de spurt moest ze de duimen leggen voor een atlete van VITA en een atlete van Flac en eindigde mooi als 3e. Opmerkelijk is dat dit dezelfde atleten zijn die op het podium staan als op de crosscup in Roeselare, maar nu in een andere volgorde. Niet ver na Olivia liep Noor een heel goede wedstrijd. Ze kon haar plaats in de top-10 goed vasthouden en finishte op een heel mooie 7e plaats. Ilone liep ook haar wedstrijd en finishte op haar niveau als 57e in een wedstrijd met 76 atleten aan de finish.

Bij de miniemen jongens geboren 2012 stonden er 69 atleten aan de start. Lars Verbiest mocht in de reeks na zijn zus Olivia starten en had ook snel het goede ritme te pakken. Aan de finish, na een wedstrijd van 1600m, werd hij heel knap 8e.

Bij de cadetten jongens geboren in 2010 kwamen met Mattis Saint Germain en Brik Depont 2 AVR-leden aan de start. Mattis behaalde eind februari 2023 een bronzen medaille op het vorige BK veldlopen. De winnaar van vorig jaar nam terug een geruststellende voorsprong en zou opnieuw winnen. Daarna was het een strijd voor de andere podiumplaatsen. Daarbij moest Mattis nog 2 andere atleten laten voorgaan en eindigde zo net naast het podium, maar behaalde met een 4e plaats zeker wel een topprestatie. Brik vocht voor wat hij waard was. Uiteindelijk zou hij als 77e over de meer komen.

Na de cadetten kwamen de dames in actie voor de lange cross. Aan de start 4 AVR atleten die klaar stonden voor een wedstrijd over 9600m. Julie Voet ging voor een zo goed mogelijk resultaat in de algemene rangschikking, maar vooral voor een podiumplaats bij de beloften en een selectie voor het EK veldlopen in Brussel. Na de eerste inleidende ronde passeerde Julie als 6e maar nog in een grote groep. Daarna vielen de meeste atleten op hun plaats en Julie bleef de ganse wedstrijd rond de 9e plaats hangen en dat was ook het resultaat aan de finish. Bij de beloften ( 2002-2003 en 2004 ) werd Julie werd Belgisch Kampioen en kon zich dus ook plaatsen voor het EK op 10/12 in Brussel. Hanna Vandenbussche startte wel aan de wedstrijd, passeerde na de eerste ronde als 13e, maar stapte daarna uit de wedstrijd. Lotte Claes startte op het BK in haar enige cross van het seizoen. Na de eerste ronde kwam ze als 34e door en kon in de loop van de wedstrijd nog een paar plaatsen winnen om uiteindelijk toch goed als 25e te finishen. Jolien Musseeuw kwam de eerste ronde door als 42e en kon beetje bij beetje opschuiven. Uiteindelijk zou Jolien als 37e geklasseerd worden.

Op de lange cross bij de mannen kwamen er maar liefst 107 atleten aan de start, waaronder 2 AVR-atleten Mathias Hoornaert en Steven Casteele. Na de eerste van 6 ronden bleek dat beide atleten rustig gestart waren. Mathias passeerde als 51e en Steven als 69e. Ronde na ronde zouden ze andere lopers inhalen en Steven zou halfweg de wedstrijd ook nog Mathias passeren. Steven eindigde als 39e en Mathias als 43e.

Bij de korte cross bij de dames stond Estelle Temmerman aan de start. Onder de 68 deelnemers heel wat toppers die wilden strijden voor de plaatsen voor het EK. Estelle kon zich heel goed halfweg de groep plaatsen en finishte de wedstrijd op een heel bevredigende 30e plaats.

Niels Depont was de enige AVR atleet bij de scholieren en hij moest aan de bak over een afstand van 4500m. Er stonden 69 atleten aan de start. Na de eerste ronde kwam Niels al door rond de 20e - 25e plaats. Hij verzwakte niets en kon nog enkele atleten passeren. Aan de finish werd hij heel mooi 19e, echt wel een goede prestatie bij de scholieren.

Als laatste categorie kwamen de junioren aan de start. Bij de dames was Adeline Temmerman de enige AVR-deelneemster. Na de eerste ronde liep ze nog ongeveer als 20e atlete maar daarna moest ze de wedstrijd verlaten en finishte niet. Bij de jongens hadden we wel 4 atleten in wedstrijd. Jerome Kindt moest wat in zijn ritme komen en kwam nog wat naar voor naarmate de wedstrijd vorderde. Hij finishte op een verdienstelijke 16e plaats. Er waren 7 atleten voor hem die eigenlijk al senior zijn, maar die tot Nieuwjaar nog mogen lopen bij de junioren. Mocht de wedstrijd zoals de voorbije jaren in het voorjaar georganiseerd worden, zat een top-10 plaats er zeker in. Iets verder in de wedstrijd bleven Alex Spriet en Nand Vanderiviere redelijk dicht bij elkaars buurt. Na de eerste ronde liep Alex 6 seconden voor Nand, na de tweede ronde was dat nog 4 seconden en na de volle wedstrijd van 4 ronden was het verschil 5 seconden. Alex finishte als 54e en Nand als 58e. Achille Eeckhout nam deel aan zijn 2e veldloop na enkele jaren gestopt te zijn met atletiek. In een deelnemersveld van totaal 91 deelnemers werd hij verdienstelijk 75e.

Proficiat aan alle atleten die deelnamen aan dit kampioenschap met toch nog heel wat modder en talrijke valpartijen tot gevolg.