ALEXANDER OP DE OLYMPISCHE SPELEN IN TOKIO

Gepubliceerd op 7 augustus 2021 om 22:06

Hierbij volgt een kort relaas van de wedstrijden van Alexander.

Op 14 juli vertrok Alexander richting het verre Oosten voor een nieuwe ervaring. Deel uitmakende van de 4x400m ( de Belgian Tornados ) was hij 1 van de 6 atleten die in aanmerking kwamen om deel te nemen aan de aflossingen op de Olympische Spelen in Tokio.

Na een lange vlucht, heel veel papierwerk op de luchthaven van Tokio, konden ze naar het trainingskamp in Mito. In de volgende 2 weken konden de atleten wennen aan de temperatuur en vooral aan de hitte en intussen nog goed doortrainen voor de aflossingen. Alexander kon niet veel van de omgeving bekijken want ze mochten enkel het hotel verlaten om naar de piste te gaan trainen.

Op 27 juli mochten de atleten van de aflossing dan naar het Olympisch dorp, een goede 100km van het trainingscentrum. Daar golden er opnieuw strenge maatregelen en veel controles.

Alexander mocht lopen in de reeksen op de 4x400m mixed relays. Dat is een wedstrijd met 2 mannen en 2 vrouwen die elk 400m moeten lopen in een aflossingswedstrijd. In de reeksen moest de ploeg bij de eerste 3 eindigen om rechtstreeks geplaatst te zijn voor de finale. Alexander liep als startloper en met de andere 3 atleten behaalden ze de 3e plaats in hun reeks in een nieuw Belgisch Record. In de finale werden Alexander en Jonathan Borlee vervangen door Dylan en Kevin Borlee en zij liepen in de finale nog iets sneller om uiteindelijk 5e te worden. Deel uitmakende van de ploeg tijdens de reeksen, kreeg Alexander wel zijn Olympisch Diploma.

Een week later en na enkele extra trainingen stonden de reeksen van de 4x400m bij de mannen op het programma. Alexander mocht terug als startloper aan de bak en deed dat voortreffelijk. Hij liep een heel sterke ronde en Jonathan Sacoor, Dylan Borlee en Jonathan Borlee konden de Belgen op de 3e plaats rechtstreeks plaatsen voor de finale op zaterdag in een tijd van 2’59”37. Tijdens de wedstrijd werd duidelijk dat Jonathan Borlee zich blesseerde aan de hamstring, anders zat er zeker een betere tijd in.

Zaterdag 07/08 was dan de grote dag. Alexander mocht in de finale op de Olympische Spelen terug als startloper fungeren met Jonathan Sacoor, Dylan Borlee en Kevin Borlee als andere leden van de Tornados. Toen de startlijsten bekend geraakten, bleek dat heel wat landen hun beste atleet als startloper hadden gezet en dat maakte de taak van Alexander er niet gemakkelijk op. Niettemin liep hij een super wedstrijd ( vanuit de buitenbaan ) en kon als 4e ( van de 8 landen ) zijn aflossingsstok afgeven aan Jonathan. De tijd van Alexander zou net iets onder de 45” geweest zijn, wat een absolute toptijd is. Jonathan Sacoor, Dylan Borlee en Kevin Borlee deden er nog alles aan om een plaatsje op te schuiven, maar ondanks een nieuw Belgisch Record van 2’57”88 lukte dat net niet. Uiteindelijk werden ze 4e. Kort na de aankomst passeerden ze alle 4 heel ontgoocheld bij de commentatoren op de perstribune omdat ze zo dicht bij een medaille waren.

De reacties achteraf waren unaniem omtrent de prestaties van Alexander. Zowel de pers, de ex-atleten, de huidige collega’s van Alexander als de supporters zijn het er over eens dat Alexander 3 prachtige wedstrijden gelopen heeft.

Dat belooft voor de volgende jaren met eerst volgend jaar een Europees en een Wereldkampioenschap.

 

Maar eerst een goede terugvlucht en wat uitrusten van deze memorabele Olympische Spelen.


Tekst: Jürgen Cneut

Beeld: BELGA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.