BK Veldlopen Brussel

Gepubliceerd op 6 maart 2022 om 23:52

Op een koude maar zonnige zondag konden de veldlopers hun hart ophalen in het Park van Laken voor het BK veldlopen.

In het voorprogramma van het BK vanaf cadet namen een aantal atleten deel aan de jeugdwedstrijden. In deze jeugdwedstrijden worden er nog geen officiële titels uitgereikt, maar ligt het niveau wel heel hoog.

Bij de benjamins mochten er deze keer wel resultaten opgemaakt worden en bij de meisjes geboren in werd Jasmien Hoverbeke mooie 24e.  Bij de pupillen jongens 2012 volgde broer Klaas heel goed de tips op van trainer Willy Ligneel. Na een heel verstandige wedstrijd waar hij niet te snel startte eindigde hij knap als 12e.

Bij de miniemen meisjes 2010 startte Renee Liefhooghe heel snel en ze volgde direct de eersten van het pak van 76 deelneemsters. Ze bleef constant in de top 5 hangen en uiteindelijk viel ze net naast het podium en eindigde als 4e. Mila Vervaeke startte een beetje behoudender maar kon gaandeweg opschuiven en had een heel snelle laatste 200m in de benen. Ze kon nog enkele atletes inhalen en eindigde als 8e. Voor beiden een schitterend resultaat. Bij de meisjes 2009 stond Lana Terryn aan de start. Ze startte halfweg het pak van 70 deelneemsters en kon nog enkele plaatsen winnen. Aan de finish passeerde ze als 26e, ook een mooi resultaat.
Bij de miniemen jongens 2010 stond er met Mattis Saint Germain ook 1 AVR-atleet aan de start. Na een goede winterperiode hoopte hij zeker op een goed resultaat. In een groep van 98 personen moest hij eerst wat zijn plaats zoeken, maar kon zich uiteindelijk goed handhaven net na de eerste lopers. Uiteindelijk finishte hij als 9e op amper 14” van de winnaar. Met een top-10 plaats bij de miniemen mag je zeker heel tevreden zijn.

Daglinde Cools opende het BK vanaf cadet bij de cadetten meisjes 2007. Ze startte direct goed en plaatste zich onmiddellijk net in de top-10 plaatsen. Na een lastige wedstrijd over 3000m met langere stukken omhoog en omlaag finishte Daglinde heel knap als 8e en als 6e Belgische.

Op de korte cross dames stonden er 94 atleten aan de start. Jolien Musseeuw nam als enige AVR-atlete deel. Ze liep een heel constante wedstrijd en kon zich als 40e in de eerste helft van het peloton plaatsen. Goed gedaan van Jolien.

Bij de lange cross bij de dames stonden er heel wat Belgische toppers aan de start. AVR was vertegenwoordigd met maar liefst 5 atletes. Hanna Vandenbussche startte met nog steeds de naweeën van een covid-besmetting een maand geleden. Ze kon zich goed staande houden na de eerste 3 atletes die al snel voorsprong namen op de rest. In de laatste ronde moest ze nog 1 plaatsje toegeven aan Nina Lauwaert, maar met een 6e plaats sluit ze het winterseizoen met een goede prestatie af. Iets verder in het veld was het een beetje haasje over tussen de andere 4 AVR-dames. Een tijdje liep Evy Pieters aan de leiding van het 4-tal, maar na een dipje halfweg de wedstrijd viel ze een paar plaatsen terug. Saskia Vens liep een heel constante wedstrijd, hield in het begin Evy in het vizier en kwam uiteindelijk als 2e AVR-atlete aan de finish. Met een 26e plaats mag ze zeker tevreden zijn. Daarna volgden de AVR-dames snel. Evy werd 10 seconden later 29e. Emma Boone was wat voorzichtiger gestart en kon gaandeweg wat plaatsen goedmaken. Haar uithoudingsvermogen zorgde voor een mooie 30e plaats op enkele seconden van Evy. Jana Vandepoele was iets sneller gestart en moest na 2 ronden haar tempo wat zoeken. Ze eindigde in de uitslag net na Emma als 31e. De dames behaalden ook de overwinning in het clubklassement.

Bij de mannen stond met Mathias Hoornaert 1 AVR-atleet aan de start. Hij startte goed en zat direct in een goede groep. Na 2 rondes kwam hij als 3e belofte door, net gevolgd door de 4e belofte. Zij liepen de volledige wedstrijd bij elkaar in een groepje rond de 35e plaats. In de laatste ronde kon Lucas Lievens van ZA nog wat weglopen van Mathias en zo werd hij 33e en 4e belofte. Na de finish was hij ontgoocheld dat hij nipt een Belgische medaille had gemist, maar hij moest ook wel toegeven dat hij wellicht de beste cross van zijn leven had gelopen. Toch heel knap resultaat.

Na de senioren was het de beurt aan de scholieren. Bij de oudste scholieren meisjes vonden we Emma Demaeght aan de start.  In een beperkte groep, maar met alle Belgische toppers liep Emma naar de 20e plaats.

Bij de oudste scholieren jongens stonden er 3 AVR-boys aan de start. In de eerste 2 ronden van 4 werd er nog niet 100% doorgelopen en was er nog een grotere kopgroep met daarin Jerome Kindt aandachtig bij de eerste 5. Net na de uitgebreide kopgroep liep Jesse Claus en net daarna Nand Vanderiviere. In de 3e ronde spatte de groep compleet uit elkaar en uiteindelijk bleven er nog 5 atleten over. Daarachter werden er verschillende groepjes gevormd waarbij Jesse rond plaats 15 liep en kort daarna Nand in een volgende groepje rond de 20e plaats. Na een volgende versnelling bleven er vooraan nog 4 atleten over en na de laatste bergop moest Jerome een paar meter loslaten. Maar met een prachtige laatste 400m kon hij zich toch nog tussen de podiumplaatsen plaatsen en eindigde zo schitterend als 3e. Met de eerste 4 atleten binnen de 6” was dit een van de meest spannende wedstrijden van de dag. Jesse kon een goede wedstrijd als 16e afsluiten en enkele seconden later eindigde Nand ook knap als 19e. In totaal stonden er in deze reeks 51 deelnemers aan de start.

De laatste AVR-trui in het veld was die van Julie Voet bij de junioren dames. Julie liep van bij de start bij de top 4 die zich snel van de andere atletes konden afscheiden. In de 3e ronde kreeg eerst Laure Bilo het moeilijk en daarna moest Julie de andere 2 atletes laten gaan. In de laatste ronde kwam Laure Bilo nog heel snel terug en over Julie. Zo eindigde deze lange dag met een 4e plaats bij de junioren. Ook voor Julie een heel goed resultaat.