Alexander op WK atletiek

Gepubliceerd op 27 juli 2022 om 09:47

Alexander Doom nam vorige week deel aan het WK atletiek in Eugene in de Verenigde Staten. Ruim vooraf was hij al afgereisd naar het basiskamp in Californië om daar de laatste voorbereidingen te doen en te wennen aan de 9u verschil met België.

De trainingen verliepen prima en Alexander kon met vertrouwen afzakken naar Eugene. Daar kwamen ze terecht op de universiteit en was de accommodatie niet echt goed. Het kleinere atletiekstadion was niet volledig omringd door tribunes en de wind had dus ook zijn invloed op de prestaties.

Op de eerste wedstrijddag ( 15/07 ) kwam Alexander aan de start van de 4x400m mixed relays. Daarin lopen er opeenvolgend een man, een vrouw, een man en terug een vrouw. De ambitie was duidelijk om een finaleplaats te behalen. De trainers hadden besloten om niet met de sterkst mogelijke ploeg te lopen en dat viel jammer genoeg verkeerd uit. In de 1e reeks werden ze pas 7e en kwamen zo 1,5 seconden te kort voor een finaleplaats. Alexander moest daarin als startloper lopen in de binnenbaan en kon toch een goede 45”89 neerzetten. Nadien was hij gematigd tevreden over zijn eigen prestatie.

2 dagen later kwam Alexander aan de start van de individuele 400m. Het was een beetje afwachten wat de verwachtingen konden zijn. Nu werd Alexander uitgeloot in de buitenbaan. De eerste 3 van elke reeks en de 6 best verliezende tijden zouden zich plaatsen voor de halve finales. Vanuit de buitenbaan liep Alexander naar een tijd van 46”18 en belangrijker naar een 3e plaats en dus een rechtstreekse plaats voor de halve finale. Achteraf was Alexander content dat hij naar de volgende ronde mocht, maar had tijdens de tweede bocht wel veel last gehad van de wind. Met zijn tijd ging hij als 24e naar de halve finales.
Goed nieuws voor de Belgen want ook Kevin Borlee en Dylan Borlee konden zich plaatsen voor de halve finales.

Pas op 20/07 werden de halve finales gelopen. Dat betekende dat iedereen behoorlijk fris aan de start stond. Alexander werd nu uitgeloot in baan 7, met een goede Jamaicaanse atleet in baan 8. Het plan was om snel te starten en mee te gaan met de Jamaicaan. Snel starten is goed gelukt, maar de Jamaicaan stapte al snel uit de wedstrijd en was Alexander zijn ‘tempomaker’ kwijt en in de tweede bocht terug opboksen tegen de wind. Met een eindtijd van 45”80 deed hij al beter dan in de reeksen. Daarmee werd hij 6e in zijn halve finale. Uiteindelijk zou hem dat op een 19e plaats plaatsen en dus maakte hij nog enkele plaatsen goed tov de reeksen.

Tijdens de reeksen van de 4x400m werd Alexander nog gespaard. Dylan Borlee, Julien Watrin, Jonathan Sacoor en Kevin Borlee liepen de reeksen en konden zich vlot plaatsen voor de finale. Toen was duidelijk dat na de Verenigde Staten er heel wat ploegen, waaronder onze Tornado’s, in aanmerking konden komen voor een medaille. In de finale werd Jonathan Sacoor vervangen door Alexander. Deze wedstrijd werd terug een nagelbijter waarbij de Belgen voortdurend zicht hadden op een medaille. Dylan Borlee startte heel sterk, Julien watrin kon als 4e de stok overgeven aan Alexander en hij kon dan weer een plaatsje goed maken. Uiteindelijk kon Kevin Borlee de 3e plaats behouden en zo behaalde Alexander dit jaar al zijn 2e medaille op een WK na de gouden medaille op de 4x400m indoor eerder dit jaar. In de finale heeft Alexander zijn 400m gelopen in een tijd van 44”67, weliswaar met vliegende start.

Nu is Alexander terug in België en moet hij zich al klaar maken voor het Europees Kampioenschap in Munchen van 15/08-21/08. Daar hoopt Alexander individueel en met de aflossingsteams terug een gooi te kunnen doen naar een prachtige prestatie en wat eremetaal.

Alvast een grote proficiat voor de prestaties op het WK.