BK voor cadetten en scholieren levert 2 medailles, tal van top-8 plaatsen en een clubrecord op.

Gepubliceerd op 12 september 2022 om 09:21

Afgelopen weekend was er het BK voor de cadetten en de scholieren in Lebbeke.

Zaterdag was het een rustige AVR-dag met 2 atleten aan de start. Lukas Cneut startte op de 100m en Elise Meirlevede nam deel aan de 800m.

Lukas, ingeschreven met de 9e tijd van alle deelnemers, stond voor een moeilijke opgave om zich te plaatsen voor de finale. In de eerste reeks haperde hij bij de start maar kon zich volledig herpakken. Hij eindigde 2e in de reeks in een nieuw PR en nieuw Clubrecord van 11”51. In de finale kwam Lukas tot dezelfde tijd en finaal een 7e plaats.

Elise, ingeschreven met de 5e tijd, liep een tactisch goede wedstrijd. Ze kwamen in een volledig pelotonnetje na 400m door in een redelijk rustig tempo van 1’11”-1’12”. Op 300m van de finish versnelden de 3 topfavorieten fors en liepen van de andere atleten weg. Elise kon goed standhouden en kon tot op de meet strijden voor de dichte ereplaatsen. Uiteindelijk werd ze heel mooi 5e in een tijd van 2’22”52

Zondag was een drukkere dag met 9 atleten.

Joppe Bekaert was de eerste AVR-atleet die aan de start kwam. Hij nam deel aan de 110mh bij de scholieren. Joppe tikte de eerste horde zwaar aan, moest dan veranderen van aanvalsbeen en verloor snelheid op de voorlaatste horde waardoor hij nog eens moest veranderen van aanvalsbeen. Uiteindelijk eindigde hij in een tijd van 17”26.

Lukas Cneut, gisteren finalist op de 100m, kwam nu aan de start op de 200m. Hij startte heel snel en lag tot 150m aan de leiding van zijn reeks, maar toen kreeg hij het moeilijk. Uiteindelijk werd hij 2e in zijn reeks in een tijd van 23”87. Uiteindelijk goed voor de 8e tijd, maar met 6 banen rondom geen plaats in de finale.

Leandro Tallieu nam deel aan beide horizontale springnummers bij de scholieren. In het verspringen sprong Leandro heel regelmatig met sprongen van 5m95, 5m96 en 6m01, maar dat was onvoldoende om deel te nemen aan de resterende 3 pogingen. Leandro eindigde de competitie op de 11e plaats. In het hinkstapspringen waren er vooraf 2 atleten die verwacht werden om boven de anderen uit te steken. Daarna waren er wel 5 kandidaten voor de laatste podiumplaats. De eerste sprong was nipt ongeldig, gevolgd door 12m10 en 12m27. Daarmee kwam hij na 3 ronden op de 4e plaats terecht. In de resterende 3 pogingen kon hij zich niet meer verbeteren en werd hij ook niet meer gepasseerd. Zodoende eindigde hij het hinkstapspringen op de onfortuinlijke 4e plaats.

Jonas Lagrou, net gerecupereerd van een voetblessure, kwam aan de start in de 2e van 3 reeksen op de 800m. In zijn reeks werd er niet heel snel gestart en zo kwamen ze halfweg door in een goede vlotte tijd. Jonas moest zich wat herzetten en kon dan in de laatste rechte lijn terug zijn gekende versnelling inzetten. Hij werd 4e in zijn reeks in een tijd van 2’07”40, amper 13 honderdsten boven zijn PR. Na alle reeksen finishte Lukas als 10e.

Lukas Sarrazyn was een van de favorieten bij het speerwerpen bij de cadetten. Ingeschreven met de 3e prestatie behoorde een medaille tot de mogelijkheden. In de eerste 3 worpen was het spannend voor de plaatsen 2 tem 4. Lukas kwam na 3 pogingen tot 48m89 en een 4e plaats. In de 4e poging verbeterde Lukas zich tot 52m26 en kwam hij tot de 2e plaats. In de resterende 2 worpen kwamen er geen veranderingen meer in de top 4 en zo behaalde AVR met Lukas Sarrazyn de eerste medaille van deze kampioenschappen.

Jesse Claus startte op de 800m bij de scholieren. Jesse mocht starten in de 2e en op papier snelste reeks lopen. Ook hier werd er niet overdreven snel gestart. Toen de wedstrijd op 300m van de finish ontplofte, moest Jesse de eersten laten lopen. Hij kwam na 2’03”02 aan de finish. Hierbij werd hij overall 9e.

Op de 1500m hadden we 3 AVR-atleten. Bij de cadetten startte Niels Depont. Ingeschreven met de op 1 na traagste tijd, had hij niets te verliezen. In een wedstrijd waar er vooraan heel snel werd gelopen en de een na de andere atleet over kop ging door het snelle tempo, vormde zich daarachter een grotere groep die zouden strijden voor de ereplaatsen. Niels finishte goed in een nieuw PR van 4’27”83. Daarbij werd hij 13e op 17 atleten en kon dus een aantal op papier snellere deelnemers achter zich laten.

Bij de scholieren kwamen Jerome Kindt en Nand Vanderiviere aan de start. Jerome startte als een van de favorieten en Nand startte met de traagste tijd van de 20 deelnemers. Deze 1500m was de meest speciale en enerverende wedstrijd van het kampioenschap. Niemand wilde de kop nemen en zo kwam de volledige groep nog samen aan de 800m in een uitermate trage tijd. Vanaf dan begon het vuurwerk met een eerste versnelling van een andere favoriet Simon Jeukenne. Jerome volgde goed met 2 andere atleten in zijn spoor. Op 400m van de aankomst speelde Jerome een beetje alles of niets met een nieuwe demarrage, maar hij kreeg niet de gehoopte voorsprong. In de laatste 100m kwam Simon Jeukenne terug aan de leiding, maar kon Jerome toch de 2e plaats vasthouden. De tijd van 4’15”27 was niet belangrijk, maar was wel goed voor de 2e zilveren medaille. Nand kon in de laatste ronde nog wat opschuiven. Hij finishte uiteindelijk in een tijd van 4’26”46, 8 seconden boven zijn PR. Maar met een dergelijk trage 1e helft was dat niet verwonderlijk. In het totaalklassement eindigde Nand als 14e en kon dus 6 op papier snellere deelnemers achter zich laten.

Elke individuele atleet heeft op dit kampioenschap het beste van zichzelf gegeven en dat leverde heel wat mooie prestaties op. Proficiat aan alle deelnemers.

Tekst: Jürgen Cneut