OVERZICHT KAMPIOENSCHAPPEN VELDLOPEN

Gepubliceerd op 16 maart 2023 om 22:13

Hieronder een overzicht van de voornaamste prestaties van onze AVR-atleten tijdens de afgelopen winterkampioenschappen in het veld

12/02 Vlaams kampioenschap in Diest

20 atleten bereikten de finish op dit Vlaams kampioenschap, dat deel uitmaakte van de Crosscup en dus verschenen er ook heel wat Waalse en enkele buitenlandse atleten aan de start.

Bij de kangoeroes hadden we de deelname van Jasmien Hoverbeke. Bij de kangoeroes wordt er geen klassement opgemaakt.

Bij de pupillen jongens 2012 kwamen Klaas Hoverbeke en Lars Verbiest aan de start. Klaas kon zich meteen behoorlijk vooraan de grote groep nestelen en finishte als 10e. Lars kon nog heel wat atleten inhalen en eindigde als 18e op een totaal van 65 atleten.

De miniemen meisjes 2011 kwamen met 62 atleten aan de start waaronder 3 AVR-atleten. Zowel Olivia Verbiest, Noor de Witte als Ilone Maes konden zich goed in de eerste groepjes plaatsen. Olivia streed lange tijd voor het podium en eindigde uiteindelijk als 3e. Noor volgde niet veel verder als 7e en Ilone liep als 29e binnen. Margaux Duprez kwam aan de start bij de tweedejaars miniemen. Ze kon zich mooi in het eerste deel van het peloton plaatsen en eindigde als 17e op 44 deelneemsters.

Mattis Saint Germain was de enige AVR-atleet bij de miniemen jongens. Hij liep van bij de start mee aan de leiding en op het einde moest hij enkel de overwinning laten aan een Waalse atleet. Mattis eindigde dus mooi als eerste Vlaamse atleet.

Vanaf de cadetten ging het om officiële titels op het Vlaams Kampioenschap.
Bij de scholieren meisjes kwamen Daglinde Cools en Shanaya Esther Schollaert aan de start. Beiden liepen mooi in de eerste helft van de deelneemsters en aan de finish werd Daglinde afgevlagd als 9e en Shanaya als 11e Vlaamse atlete van geboortejaar 2007. De masters dames +50 liepen samen met de scholieren meisjes. Sabine Dejaeghere liep bij de W55 onbedreigd naar de Vlaamse titel.

Alex Spriet nam de honneurs waar voor AVR bij de scholieren jongens. In een wedstrijd met alle toppers aanwezig ging het van bij de start heel snel. Alex kon zich net halfweg de groep plaatsen en eindigde als 15e bij de atleten geboren in 2006. Zeker een verdienstelijke prestatie.

Bij de senioren dames liepen Julie Voet en Lotte Claes voor het eerst een heel lange wedstrijd met inzet. Over een afstand van 9km waren er grote verschillen tussen de deelneemsters. Uiteindelijk kwam Julie als eerstejaarssenior als 10e Vlaamse atlete en Lotte als 19e Vlaamse atlete over de finish.

Bij de mannen, over eenzelfde afstand als de vrouwen, kwam Steven Casteele aan de start. Hij moest wat in zijn ritme komen en kon tijdens de wedstrijd nog enkele atleten remonteren. Steven eindigde als 12e op het Vlaams Kampioenschap.

Jerome Kindt, Nand Vanderiviere en Jeroen Lagrou waren de 3 AVR-atleten aan de start van de wedstrijd bij de junioren. Als 1e jaars junior was het niet gemakkelijk om op te tornen tegen de beste junioren van het land. Jerome kon zich als beste AVR-atleet plaatsen op een 20e plaats ( 11e op KVV ). Wat verderop kwam Nand als 34e ( 21e op KVV ) over de meet gevolgd door Jeroen als 39e ( 25e op KVV ).

Bij de masters kwamen Henk Vandermeersch en Kristof Huyghe aan de start bij de M45. Henk hield in de laatste hectometers Patrick Vanpeteghem van Zottegem nog af om zo als Vlaams kampioen bij de M45 over de meet te komen. Kristof volgde iets verder als 13e bij de M45.

26/02 Belgisch Kampioenschap Brussel

2 weken na het Belgisch kampioenschap kwamen we bijna dezelfde atleten tegen van op het Vlaams Kampioenschap in Diest.

Jasmien Hoverbeke is onze vaste deelneemster bij de kangoeroes meisjes. Bij de kangoeroes wordt er geen klassement opgemaakt.

Bij de pupillen jongens 2012 kwamen Klaas Hoverbeke en Lars Verbiest aan de start. In een grote groep van 91 atleten konden ze zich goed positioneren. Klaas finishte mooi als 17e en amper 10 seconden later kwam Lars als 32e over de meet.

De miniemen meisjes 2011 kwamen met maar liefst 96 atleten aan de start waaronder 3 AVR-atleten. Zowel Olivia Verbiest, Noor de Witte als Ilone Maes konden zich goed in de eerste groepjes plaatsen. Olivia streed lange tijd voor het podium en eindigde uiteindelijk als 4e. Noor liep misschien we de wedstrijd van haar leven en eindigde mooi als 11e. Ilone deed niet veel onder en eindigde amper 12 seconden na Noor als 28e over de meet. Een heel mooi resultaat van deze 3 jonge atleetjes. Renee Liefhooghe kwam aan de start bij de tweedejaars miniemen. Ze kon zich mooi in het eerste deel van het peloton plaatsen en eindigde als 32e op 75 deelneemsters.

Mattis Saint Germain was de enige AVR-atleet bij de miniemen jongens. Hij liep van bij de start mee aan de leiding. In een spannende spurt voor de podiumplaatsen tussen 4 atleten kon Mattis zich uiteindelijk als 3e plaatsen en mocht zo op het podium. Proficiat aan Mattis.

Bij de scholieren meisjes kwam enkel Daglinde Cools aan de start. Daglinde liep als eerstejaars een stuk beter dan 2 weken geleden in Diest. Na een afstand van 4000m kwam ze knap als 5e atlete van het geboortejaar 2007 over de meet.

Alex Spriet was net zoals in Diest de enige AVR-atleet aan de start bij de scholieren jongens. Het verhaal van in Diest werd herhaald. Er werd heel snel gestart en Alex kon zich standhouden in de buik van het peloton om als 24e  op 48 atleten van 2006 te eindigden.

Jerome Kindt, Nand Vanderiviere en Jesse Claus waren de 3 AVR-atleten aan de start van de wedstrijd bij de junioren. Als 1e jaars junior was het een moeilijke wedstrijd over een afstand van ruim 5km. Jerome kon zich snel in een groepje van zijn niveau plaatsen en kon zijn positie tijdens de wedstrijd goed vasthouden. Hij eindigde heel knap als 12E Jesse en Nand liepen de ganse wedstrijd in elkaars buurt en zouden ook net na elkaar finishen. Jesse haalde  clubstrijd met een 34e plaats en 3 seconden later gevolgd door Nand als 35e

Bij de korte cross bij de dames ook 3 AVR-atletes aan de start. Evy Pieters, die zou afscheid nemen als actieve loopster, Lien Goossens en Jolien Musseeuw stonden aan de start van groep met 78 deelneemsters. Evy behaalde een knap resultaat als 25e atlete. Lien en Jolien bleven wat in elkaars buurt en finishten respectievelijk op een 46e en 49e plaats, gescheiden door amper 4 seconden.

In de lange cross bij de dames over een afstand van 9000m stonden Julie Voet, Emma Boone en Saskia Vens aan de start tussen de 41 deelneemsters. Julie liep constant tussen de 10e en de 15e plaats en finishte als eerstejaars mooi als 12e. Achter haar bleef de afstand tussen Emma en Saskia altijd redelijk beperkt en aan de finish was het verschil tussen beide atletes amper 20”. Emma eindigde als 17e en Saskia als 19e. Julie Voet mocht wel op het podium als 3e bij de beloften.

Bij de lange cross stond naast Steven Casteele ook Mathias Hoornaert aan de start. In een groep van bijna 100 deelnemers waren er snel grote verschillen gemaakt. Steven kon zich goed staande houden en finishte als 17e. Mathias volgde wat verder als 44e.

12/03 Belgisch Kampioenschap masters Saint-Ghislain.

Het allerlaatste kampioenschap van deze winter was het BK veldlopen voor masters.

6 AVR-atleten namen de start op een parcours met heel wat bochten en weinig rechte stukken.

Bij de vrouwen was Sabine Dejaeghere de enige AVR-atlete aan de start. Ze nam deel bij de W55 over een afstand van 4000m. Sabine werd in de gezamenlijk wedstrijd van alles masters +50 mooi 3e en moest 1 atlete van de W50 en 1 atlete van de categorie W55 laten voorgaan. Sabine eindigde dus mooi als 2e op dit BK.

Bij de jongste masters mannen hadden we geen deelnemers. Bij de masters M45 stonden er met Henk Vandermeersch, Jean-Claude Maddelein en Kristof Huyghe meteen 3 AVR-atleten aan de start. Henk startte met ambitie op een podiumplaats en kon die ambitie meer dan waarmaken. Hij bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit om aan de finish zelfs en voorsprong van 45 seconden bijeen te lopen. Henk won dus met groot overwicht deze Belgische titel. Kristof kon de tweestrijd met Jean-Claude in zijn voordeel beslechten. Met een verschil van amper 4 seconden werd Kristof 14e en Jean-Claude 16e.

Bij de oudste masterswedstrijd kregen we met Kurt Brulez bij de M55 en Gilbert Walraedt bij de M60 2 AVR-atleten aan de start. Kurt liep in zijn wedstrijd naar een mooie 5e plaats. Gilbert van zijn kant kwam 11 seconden te kort voor een podiumplaats en eindigde als 4e bij de M60.